Jídlo v koši. Nejvíc se plýtvá ve školních jídelnách

Není to hezká zpráva. Největším plýtvačem jídla v republice jsou školní jídelny. Musíme však dodat, že v tom jsou z velké části nevinně. Za plýtvání totiž mohou z velké části rodiče i nešťastné zákony.

 

Pojďme se na tuhle zamotanou kauzu podívat podrobně. Nejdřív hrozivá fakta. Statistici odhadují, že zhruba 25 až 35 procent jídla připraveného ve školních jídelnách končí v koši. Denně je to více než 200 tun jídla, které se nenávratně vyhodí. A nejde jen o samotné suroviny, ale také o zbytečnou energii, která byla vynaložená při vaření a práci kuchařek. Suma sumárum, ročně zaplatí rodiče dvě a půl miliardy za jídlo, které jejich děti nesní.

 

Kde je chyba? Rodiče viní školy, že nevaří dobře, školy zase viní rodiče, že jsou jejich děti rozmazlené a vybíravé. Podle zákona však školy musí vařit pestře s využitím bohaté kolekce surovin, takže nemohou stále dokola opakovat oblíbená dětská jídla jako jsou špagety s kečupem, smažený sýr či buchtičky se šodó.

 

„To, co žáci dostávají na talíři, se řídí takzvaným spotřebním košem. Ten předepisuje, co má každé jídlo pro žáka daného věku obsahovat a vznikl před více než 20 lety. Na talíř povinně dostanou příděl jídla, které často ani nechtějí nebo ho neznají, a to samozřejmě přispívá k plýtvání,“ vysvětluje Anna Stejcová z iniciativy Zachraň jídlo.

Nejhorší na tom je, že se tak děti učí, že tomu, že vyhazování jídla je normální, že jídlo není dar, jako bylo vnímáno dříve, ale zboží, kterého je všude dostatek. A bohužel – kvůli stávajícím zákonům nelze vyhozené jídlo nijak využít. Jídlo nemůže být věnováno bezdomovcům, ani nemůže být použito ke krmení prasat. Jediná cesta je edukace. Nebo zrušení školních jídelen.

 

Na obrázku je pomník prasátek v Přešticích.